Waarvoor gebruik je een hydrofiele doek?

Je bent net zwanger en staart naar je lijstje van spullen die je nodig hebt. 'Hydrofiele luiers' staat daarop. 'Hoezo, ik ga voor wegwerpluiers!', denk je. Geen stress, je gebruikt deze doeken niet als luier maar ze zijn wél heel handig.

Afdrogen
Stel je eens voor. Je inimini baby is in bad geweest en dan komt daar het moment dat je hem of haar eruit vist en gaat afdrogen. Waarmee doe je dat? Een handdoek? Probeer daar maar eens tussen al die huidplooitjes te komen. En dat moet, want anders gaan ze smetten en dat doet pijn. Tadaaaa... enter de hydrofiele luier. Of swaddle (multidoek). Een swaddle is zeg maar een reuze hydrofiele luier. Gemaakt van open geweven mousseline zijn ze heel dun en trekken ze heel goed vocht aan. Precies wat je nodig hebt als je je baby gaat afdrogen!

Inbakeren
Dan kan het zijn dat je zo'n baby hebt als mijn oudste was. Bijna in slaap... en dan maait er zo'n armpje heen en weer, pats! op z'n gezicht... weeeeeeh! Het is ook lastig als je een tijd in een ruimte zat waar je steeds minder bewegingsvrijheid kreeg, als je dan opeens al je ledematen ruim om je heen kunt bewegen. Niet tof als je dan jezelf een klap geeft, zeker niet als je bijna in slaap was gedommeld. Help je baby en baker hem of haar in. De armpjes blijven dan langs het lichaam waardoor ze zich niet wakker kunnen maaien en de verminderde beweegruimte doet ze denken aan de tijd in je buik. Daar slapen ze lekker door.
Als het heel warm is gebruik je je swaddle als lakentje. Dat kan ook nog als je baby een peuter is geworden. 

Is dat alles?
Nee, zeker niet! Onder invloed van zwangerschapshormonen (been there, done that...) koop je de leukste hoezen voor over je aankleedkussen, de schattigste onderlakentjes en natuurlijk een geweldig leuk boxkleed dat goed past bij de rest van je huiskamer. Hey, die baby neemt je huis over maar je wil wél je stijl behouden. Enter de hydrofiele doek. Vouw een swaddle door het midden als driehoek en leg hem onder het hoofdje van je baby als hij of zij in bed ligt. Mocht er een mondje voeding terugkomen, dan vervang je snel de doek en hoef je niet meteen het hele bed te verschonen. Deze truc werkt ook in de box. ;-) Ook op het aankleedkussen kun je deze tactiek toepassen. Leg dan een dubbelgevouwen hydrofiele luier onder de billen. Je zult altijd zien dat ze nét een plasje (of erger...) doen als je de luier hebt weggehaald. Met zo'n luier (of swaddle, als je die twee keer vouwt heb je ook meer absorptie) kun je dan de schade in ieder geval een beetje beperken.
Heb je een jongensbaby? Hou dan tijdens het verschonen een hydrofiele luier bij de hand. Mocht hij het in z'n hoofd halen te gaan plassen als jij net de luier af hebt gedaan om een schone om te doen dan leg je die gauw op z'n pipi. Reken maar dat zo'n straaltje ver komt! (been there...)

Als m'n kind geen baby meer is dan kunnen de hydrofielen weg, toch?
Dat zou ik niet doen!
Je kan je grotere kind er nog steeds mee afdrogen (met een swaddle dan hè, zo'n luier is wel wat aan de kleine kant). Thuis na het douchen of na zwemles. Een swaddle (of twee) neemt ook minder ruimte in in de tas dan een handdoek.
Neem ze mee op vakantie want ook op het strand geldt: na het afdrogen zijn ze zó weer droog.
Knoop er een jurkje van voor je kleuterdochter.
Je zoon (of dochter) gebruikt ze als cape als hij superheld speelt.
Droog je eigen haar ermee en het pluist minder.
Gebruik hem zelf als pareo (werkt niet als je net als ik 'Hollands welvaren' bent maar voor de slanke moeders op het strand is dit zeker haalbaar) of sjaal.
Andere tips die ik in de loop der tijd heb gekregen? Gebruik ze als theedoek, om de auto mee te poetsen of als brilpoetsdoek.